Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Áfonya termesztés képes leírás - Áfonya és fajtái.tlap.hu
részletek »

Áfonya termesztés - Áfonya és fajtái.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: afonya.tlap.hu » Áfonya termesztés
Keresés
Találatok száma - 12 db
Áfonya a kertemben

Áfonya a kertemben

A tavaszi virágzáskor 3-4 héten keresztül gyönyörködhetünk a fehértől a halványrózsaszínű virágaiban. Nyáron és kora ősszel sötétkék, vagy kékesfekete termései díszitik a bokrot, télen pedig vesszői sárgára, prirosra, skarlátpirosra színeződne. Fő értéke viszont a gyümölcsében rejlik. A termesztés sikerét az alacsony pH értéken kívül a talaj magas szervesanyagtartalma is befolyásolja. Az áfonya érett gyümölcse hűvös pincében pár napig eltartható minőségromlás nélkül. Az áfonya talajjal szembeni érzékenysége olyan komplex igényt tükröz, amiben a talaj adottságok harmónikusan együtt-érvényesülése szükséges a termesztés eredményességéhez.

Áfonya bokor vásárlása

Áfonya bokor vásárlása

Fekete áfonya bokrom megbetegedett és nem tudom mire vélni a betegségét kérem segitsen ha tud.A bokrot tavaj öltettem és szépen fejlódótt a talajt /rodotentron földel dúsitottam mulcsoztan locsoltam és idén termést is hozott nagy örömömre. Most egy hete a növény nagy részének zörgösre száradt a levele de allul épek a hajtások mit tegyek?

Áfonya eladás, beszerzés, termesztés

Áfonya eladás, beszerzés, termesztés

A fekete áfonya nem egyszerű gyümölcs, hanem csodaszerként számontartott gyógynövény is. A legízletesebb lekvár, dzsem, szörp, aszalt áfonya alapanyaga, de a friss áfonya gyümölcs is szinte luxus élvezeti cikk. Az ok, amiért csak néhány helyen érdemes foglalkozni az áfonya szaporításával és az áfonya nevelésével, egyszerű: hazánkban kevés az ültetés céljára alkalmas föld. Zala, Somogy, Vas és Győr-Sopron megyék területe is csak foltokban elég savanyú

Áfonya gondozása

Áfonya gondozása

Az áfonya kedvelt gyümölcsét fogyasztják nyersen, süteményben sütve, fagyasztva. Teát ízesítenek vele, lekvárt készítenek belőle, üdítő italként fogyasztják. Az állatvilágban is kedvelt csemege. Ismert gyógynövény. Mint díszcserje is megállja a helyét. Tavaszi virágzáskor 3-4 héten keresztül gyönyörködhetünk a fehértő a halványrózsaszínű virágaiban. Nyáron és kora ősszel sötétkék, vagy kékesfekete terméseivel díszít. Télen pedig sárgára, pirosra, skarlátpirosra színeződő vesszőiben gyönyörködhetünk.

Áfonya Kert

Áfonya Kert

Az Áfonya Kert Nagykanizsa-közeli kertészet, a Zalakaros melletti Galambok község nyugati külterületén található. Bio fekete áfonya, áfonya lekvár, áfonya tea, áfonya tövek kaphatók.A kertészet magyar őstermelő család művelése alatt áll. A megtermelt áfonya gyümölcs kizárólag tiszta, organikus gazdálkodás eredménye, vegyszer nem kerül sem a növényekre, sem a talajba. Kizárólag állati-és növényi eredetű szerves trágyát alkalmazunk, és a permetezést is helyben előállított, növényi eredetű oldatokkal végezzük. Minden eszközzel azt igyekszünk elérni, hogy az áfonya természet-adta éltető erejét úgy kínálhassuk, ahogy azt a természet eredetileg megalkotta, erőltetett, szedés utáni vegyszeres érlelés és egyéb, az egészséget károsító beavatkozás nélkül.

Áfonyatermesztés blog

Áfonyatermesztés blog

Az áfonya ültetése előtt győződjünk meg a talaj minőségéről! A szikes, magas ph-értékű talajban az áfonya rövid időn belül elpusztul. Ott, ahol magas a talaj ph értéke ( 6 felett), talajcserét alkalmazhatunk. A túl homokos és túl agyagos talaj sem jó: előbbi hamar kiszárad a felszínen, utóbbi nem biztosít elég levegőt a gyökérzetnek. A közepesen agyagos, humusszal, tőzeggel fele-fele arányban kevert föld a megfelelő. A tőzeg legyen 4-5,2 ph közötti! Bármely áruházban kapható ilyen, több helyen Rhododendron földnek hívják.

Az áfonya értékei

Az áfonya értékei

A kémiai vizsgálatok eredményei számos - az emberi szervezet számára kívánatos vagy éppen szükséges - beltartalmi értékéről tájékoztatnak. Ezekkel az adatokkal kapcsolatban több külföldi vizsgálat néhány összefüggést is ismertet. Általánosságban megállapították, hogy az áfonya gyümölcs beltartalmi értéke jelentős mértékben változik a földrajzi fekvéstől, a termesztés helyének éghajlatától, illetve az év időjárásának alakulásától függően. így meleg és napfényes évjáratban megnő a bogyók cukortartalma, a gyümölcs aromás és tartalmas ízü lesz, míg nedves, hűvös években az íz és a minőség kívánni valót hagy maga után.

Hogyan termesszünk áfonyát?

Hogyan termesszünk áfonyát?

Az USA keleti partvidékén őshonos. Nemesítésével 1900 óta foglalkoznak.Savanyú talajt kíván, de a 7 pH-t is elviseli, ennél lúgosabb környezetben azonban elpusztul. Rovarporozta növény, a pollen átvitelét elsősorban poszméhek végzik. Jól bírja a téli hideget, -23 °C-nál sem károsodik. Napos helyet kedvel. Gyümölcse elhúzódóan érik, július végétől szeptember elejéig.

Különleges mérsékelt égövi gyümölcsök termesztése

Különleges mérsékelt égövi gyümölcsök termesztése

A Ericaceae (hangafélék) családba tartozó áfonya botanikai neve Vaccinium, ami mintegy kétszáz fajt foglal magában. Európában kizárólag törpecserje-változatai élnek. A magas bokrú fajok Észak-Amerikában és Ausztráliában őshonosak. Ezekből szelektálással illetve keresztezéses nemesítéssel állították elő az új fajtákat. Legismertebb faja az Észak-Amerikában élő magas bokrú áfonya, a Vaccinium corinbosum L.

Hirdetés
Neveljünk áfonyát a kertben

Neveljünk áfonyát a kertben

A bogyók sok kalciumot, foszfort és vasat, C, B1 és B2 vitamint, 6-7 % gyümölcscukrot és 0,7 % titrálható savat tartalmaznak. Zamatuk igen kellemes, különösen a vadhúsokat ízesítik. Van az áfonyának egy speciális igénye: csak a savanyú, 4,2 - 5,2 pH értékű talajokon terem meg és szereti a sok napfényt, a hűvös, párás klímát és a tápdús, legalább 3 % humuszt tartalmazó talajt. Ilyen viszont nálunk igen kevés található.

Tanácsok áfonya termesztéséhez

Tanácsok áfonya termesztéséhez

Az ősszel telepített gyümölcsfák tavasszal biztonságosabban megerednek. A konténeres növények pedig - a téli fagyok kivételével - egész évben ültethetők. Vas megye éghajlata és talaja alkalmas az áfonya termesztésére. Az áfonya gyümöl-csét fogyaszthatjuk frissen, készíthetünk belőle dzsemet, szörpöt, ivólevet, pálinkát és bort. A különleges íz- és zamatanyagokkal rendelkező gyümölcsből készült dzsem a vadételek fontos kelléke.

Ültessünk áfonya bokrot!

Ültessünk áfonya bokrot!

Az áfonya ültetése előtt győződjünk meg a talaj minőségéről! A szikes, magas ph-értékű talajban az áfonya rövid időn belül elpusztul. Ott, ahol magas a talaj ph értéke ( 6 felett), talajcserét alkalmazhatunk. A túl homokos és túl agyagos talaj sem jó: előbbi hamar kiszárad a felszínen, utóbbi nem biztosít elég levegőt a gyökérzetnek. A közepesen agyagos, humusszal, tőzeggel fele-fele arányban kevert föld a megfelelő. A tőzeg legyen 4-5,2 ph közötti!

Tuti menü