Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Áfonyás receptek képes leírás - Áfonya és fajtái.tlap.hu
részletek »

Áfonyás receptek - Áfonya és fajtái.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: afonya.tlap.hu » Áfonyás receptek
Keresés
Találatok száma - 9 db
Áfonya lekvár recept

Áfonya lekvár recept

Az áfonyát megtisztítjuk, megmossuk, és kissé összetörjük (villával szétnyomkodjuk).A gyümölcshúst összekeverjük a citromlével, a korianderrel és a cukorral. Lefedjük, és kb. 3-4 órát állni hagyjuk. A masszát kevergetve felforraljuk, és a forrástól számítva 4 percig rotyogtatjuk. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk.

Áfonyalekvár mézzel

Áfonyalekvár mézzel

A mézes áfonyalekvár talán a legkedveltebb és legkeresettebb lekvárunk. Az áfonya kellemesen kesernyés- savanykás íze jól harmonizál a mézzel. Nagyon finom húsok mellé, de süteményekbe, vagy egy lekváros kenyéren fogyasztva is kellemes. A lekvár magában hordozza a feketeáfonya minden kedvező tulajdonságát, így nemcsak gasztronómiai, de egészségvédő hatását is élvezhetjük. Magas a káliumtartalma, ezért szív és érvédő hatású.

Áfonyalekváros muffin

Áfonyalekváros muffin

A muffinhoz keverőtálba halmozzuk a lisztet, sütőport, joghurtot, tojást, cukrot, sót, olajat, tejet, majd gondosan összedolgozzuk. Az így kapott masszát beletöltjük a muffin formába, amit előzőleg kiolajoztunk. Figyeljünk arra, hogy ne töltsük teljesen tele a formát, mert később hozzáadjuk a lekvárt is. A lekvárt habzsákba töltjük (ha nincs, jó a nejlonzacskó is), a zsák csúcsát a tésztába nyomjuk és megtöltjük a muffinokat. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Ételek áfonyával

Ételek áfonyával

Az áfonyát megtisztítjuk, megmossuk, és kissé összetörjük (villával szétnyomkodjuk). A gyümölcshúst összekeverjük a citromlével, a korianderrel és a cukorral. Lefedjük, és kb. 3-4 órát állni hagyjuk. A masszát kevergetve felforraljuk, és a forrástól számítva 4 percig rotyogtatjuk. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk. Az üvegeket 5 percre fejtetőre állítjuk, majd hűvös helyen tároljuk.

Fekete áfonya lekvár

Fekete áfonya lekvár

Az áfonyát alaposan megmostam, hiszen erdőből származik, lábasba tettem, villával egy kicsit összetörtem, beleöntöttem a cukrot, citromlevet, a likőrt és állni hagytam kb. fél óráig. Aztán feltettem a tűzre és elkezdtem főzni, mikor felforrt belekevertem a dzsemfixet és még 2-3 percig nagy lángon forraltam. Aztán belemertem az előzetesen a sütőben csírátlanított befőttes üvegekbe. 8 kis üvegnyi lekvárom lett és némi kis maradék eleszegetni, de mostmár meg van a télire a camamert sajhoz való betevő kis áfonya lekvárunk.

Hirdetés
Hogyan készítsünk áfonyalekvárt házilag?

Hogyan készítsünk áfonyalekvárt házilag?

A fekete áfonya többnyire tömegesen jelenik meg és kihúzódik az erdők szélére. A gyümölcs éretten hamvas, feketés-kék színű. Nyersen fogyasztva igen egészséges mivel sok benne az A-, D-, C-vitamin és a vas. Leveléből készült tea igen jó a cukorbajra, vese tisztító hatása van, valamint az epe- és hólyagbetegségekre is kiváló gyógyszer. Az áfonya gyümölcséből méltán népszerű lekvárok, szörpök, borok és likőrök készülnek. A vadételek elmaradhatatlan kísérője, főként a szarvasból és vaddisznóból (fácán) készült fogásokat teszi zamatossá.

Mit készítsünk áfonyából?

Mit készítsünk áfonyából?

Az áfonyaszemeket megmossuk, megtisztítjuk, kevés vízben megfőzzük és szitán átpasszírozzuk. Az így nyert levet kevés só hozzáadásával megcukrozzuk, reszelt citromhéjjal, néhány szem szegfűszeggel ízesítjük. Kevés liszttel, 2 tojássárgájával, tejfölös habarékot készítünk, hozzáadjuk. Ha sűrűnek találjuk, tejjel hígítjuk, ízlés szerint cukorral utánízesítjük, melegen vagy hidegen tálaljuk.

Tőzegáfonya alapanyag

Tőzegáfonya alapanyag

Ez az amerikai tőzegáfonya vagy cranberry (Vaccinium macrocarpon) és fontos: nem keverendő össze a tőzegáfonyával (Vaccinium oxycoccos), ami magyar reliktum faj és szigorúan védett! Az amerikai tőzegáfonya Magyarországon az 1990-es évekig ismeretlen volt. Észak-Amerikából származik, örökzöld, kb. 10-15 cm magas törpecserje, amely a vörösáfonyánál nagyobb, piros-sárga gyümölcsöket termő gyógynövény. Rubin-piros bogyóin sárgás-piros foltok, gyümölcshúsa világosabb, roppanóhúsú, enyhén fanyar ízű.

Vörös áfonya mártás

Vörös áfonya mártás

A vörösáfonya mártás egy angol-amerikai specialitás, nélkülözhetetlen a Hálaadás és karácsonyi pulyka mellől. Elkészítése roppant egyszerű, érdemes sokat főzni, hiszen a maradék remekekül felhasználható szendvicsekben és hideg felvágottak kisérőjeként. Bár friss vörös áfonyát nehéz beszerezni, ha mégis sikerül, érdemes a következő receptet kipróbálni..

Tuti menü