Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Tőzegáfonya képes leírás - Áfonya és fajtái.tlap.hu
részletek »

Tőzegáfonya - Áfonya és fajtái.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: afonya.tlap.hu » Tőzegáfonya
Keresés
Találatok száma - 9 db
A jellegzetes pikáns ízű

A jellegzetes pikáns ízű

Az Amerikából származó tőzegáfonya rokona a kökénynek. Évszázadok óta használatos a gyógyászatban és a konyhában egyaránt. Angol neve a cranberry, eredetileg craneberry, amelyet daru (angolul crane) formájú virágairól kapta.

A népszerű tőzegáfonya

A népszerű tőzegáfonya

A tőzegáfonya rangos helyet foglal el az egészségvédő táplálékok között. Régóta eredményesen használják a bakteriális húgyúti fertőzések megelőzésére és kezelésére, segít az egészséges vizeletürítés fenntartásában. Újabb kutatások azt mutatják, hogy elősegítheti az emésztőrendszer és a szájüreg egészségét is, megakadályozhatja a vesekövek kialakulását, csökkentheti az LDL és növeli a HDL, vagyis a 'jó' koleszterin szintjét, ezáltal védi az érrendszer egészségét.

A sejtvédő tőzegáfonya

A sejtvédő tőzegáfonya

Igen magas ásványisó-, fém- és nyomelem-tartalmának, valamint sejtvédő festékanyagának köszönhetően igencsak sokrétűen alkalmazható. Tudományosan is igazolt, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésben és kiegészítő kezelésében igen hatékony, a szem különféle betegségeinek kezelésére is használható - elsősorban farkasvakságra, homályos látásra, baktériumölő hatása is bizonyított.

A tőzegáfonya ismertetése

A tőzegáfonya ismertetése

Alacsony, 5-10 centiméter hosszú, meddő, legyökerező oldalhajtásokkal rendelkező örökzöld törpecserje. A levelek elliptikusak, hegyes csúcsúak, legfeljebb 15 milliméter hosszúak, élük visszahajló, színük fényes zöld, fonákuk fehéres. A virágok a kúszó hajtások csúcsán erednek, a kocsányok 2-4 centiméter hosszúak, enyhén pelyhesek, hosszuk felénél általában két apró levélcsökevényt viselnek.

Csodákra képes a tőzegáfonya?

Csodákra képes a tőzegáfonya?

A tőzegáfonya magas C-vitamin és flavonoid tartalma erősíti az immunrendszert, akut és krónikus húgyúti fertőzések megelőzésére és kezelésére alkalmazzák. Bioaktív összetevőinek (antociánok, flavonoidok, tanninok) antibakteriális hatását tudományos vizsgálatok támasztják alá. A hólyag nyálkahártyáján könnyen megtelepedő és szaporodó kórokozókat (E. coli) az áfonya baktériumölő és savasító hatása elpusztítja.

E-Coli baktérium és gyulladások ellen

E-Coli baktérium és gyulladások ellen

Jelenleg a húgyúti fertőzések megelőzésére a tőzegáfonya egyetlen alternatívája a rendszeres antibiotikum-szedés. Viszont az antibiotikum nem optimális megoldás az esetleges allergiás reakciók, s nem utolsó sorban az antibiotikummal szemben rezisztens baktériumfajták kifejlődésének kockázata miatt. Az allergiás reakció veszélye a tőzegáfonya esetében elhanyagolható. Antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek sem tudnak kialakulni, mivel a tőzegáfonya meggátolja az E. coli baktériumok szaporodását.

Felfázásra tőzegáfonya

Felfázásra tőzegáfonya

A tőzegáfonya általánosan ismert hatásának lényege: meg tudja akadályozni azt, hogy a baktériumok hozzátapadjanak a húgyhólyag, húgycső falához. A tőzegáfonyában található szerves savak és antocianidinek lehetetlenné teszik a baktériumok felhámhoz tapadását, ezáltal megakadályozzák a szaporodást és a gyulladásos folyamat kialakulását.

Tőzegáfonya rendelés

Tőzegáfonya rendelés

A tőzegáfonya, a Vaccinium macrocarpon piros bogyójú, örökzöld növény. Gyümölcsének gyulladások elleni gyógyító hatását már az amerikai indiánok is ismerték. Az áfonyabogyókat összezúzták, és sebek, illetve duzzanatok kezelésére használták. Ezen kívül alkalmazták még skorbut kezelésére is.

Tőzegáfonya, a hasznos növény

Tőzegáfonya, a hasznos növény

A gyógynövény természetesen nem pótolja az antibiotikumos kezelést, mindössze kiegészíti azt. Ha már jelentkeztek a felfázás, vagy más, hasonló betegség tünetei, a tőzegáfonya-készítmények csillapítják a fájdalmat és a fertőzéssel járó kellemetlen, szúró érzést.

Tuti menü