Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Vörös áfonya képes leírás - Áfonya és fajtái.tlap.hu
részletek »

Vörös áfonya - Áfonya és fajtái.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: afonya.tlap.hu » Vörös áfonya
Keresés
Találatok száma - 8 db
A vörös áfonya ismertetése

A vörös áfonya ismertetése

10-30 cm magas, örökzöld félcserje. Szára hengeres, kúszó, a vége felemelkedik. A levelek visszás-tojásdadok, áttelelők, bőrneműek, a szélük visszahajlik, színük sötétzöld, fonákjuk világosabb, mirigyesen pontozott. Virágzata csüngő, végálló fürt. Illatos. A kocsány rövid, a párta 8-10 mm hosszú, harang alakú, négy cimpájú, fehér vagy rózsaszín, a csésze hártyás, pillás szélű, éréskor a termés csúcsán marad. A lisztes, ehető bogyótermés éretlenül fehér, éretten kárminpiros, gömböly

Az áfonya értékei

Az áfonya értékei

Az egész nyáron át világosabb vagy sötétebb zöld lombozata ősszel, vesszői pedig télen - fajtától függően - a sárgától a narancssárgán át a skarlátpirosig színeződve, csodálatos díszítő hatásúak. Érthető hát, hogy a magasbokrú áfonya - annak idején Európába kerülése kezdetén - gyakran díszcserjeként fogadták és ültették a kert díszítésére. Természetesen - mint gyümölcstermő növénynek - fő értékei gyümölcsében vannak, amelyek minőségét és sokféleségét számos vizsgálati eredmény igazolja.

Az egészség tartósító vörös áfonya

Az egészség tartósító vörös áfonya

Az áfonya (Vaccinium sp.) a hangafélék családjába tartozó cserjeféle, Észak-Amerikában és Észak-Európában őshonos. A szabad természetben 2500 méter tengerszint feletti magasság alatti hegyeken, erdőszéli ligetes területeken, fenyvesekben található.

Lé vagy kivonat formájában?

Lé vagy kivonat formájában?

Kimutattuk, hogy a vörös áfonya leve képes megakadályozni a biofilmképződést, és ez a művelet sokkal komplexebb módon mehet végbe, mint eddig gondoltuk - mondta Terri Camesano, a Worcester Polytechnic Institute professzora. Ezért most a proanthocyanidinekre koncentráltunk, az eredmény azonban azt mutatja, nem ők a cél.

Otthoni gyógymód vörösáfonyával

Otthoni gyógymód vörösáfonyával

A vörös áfonyát, az észak-amerikai tőzegmohalápokban és erdőségekben őshonos cserjét, ma már sok helyen termesztik Európában is. Hazánkban jóval ritkábban fordul elő, mint a fe­kete áfonya. A Zempléni-hegységben, a Mecsekben, illetve el­szórtan a Nyugat-Dunántúlon (például az Őrségben, Göcsej­ben, a Kőszegi-hegységben) él.

Terra alapítvány

Terra alapítvány

0-30 cm magas, örökzöld félcserje. A szár hengeres, kúszó, vége felemelkedő. A levelek visszás-tojásdadok, áttelelők, bőrneműek, szélükön visszahajlók. Sötétzöldek, alul világosabbak, szórtan mirigyesen pontozottak. A virágok végálló, lekonyuló fürtben csoportosulnak, rövid kocsányúak, illatosak. A párta 8-10 mm hosszú harang alakú, négy cimpájú, fehér vagy rózsaszín. A bogyó termés éretlenül fehér, éretten kárminpiros, gömbölyű, csészemaradványtól koronázott, lisztes, ehető.

Vörös áfonya étrend kiegészítő

Vörös áfonya étrend kiegészítő

Az amerikai áfonya (tőzegáfonya, latin nevén Vaccinium macrocarpon) Észak-Amerikában őshonos gyümölcs. Magas C vitamin tartalma miatt régen a skorbut elkerülésére használták. A vörösáfonya egyrészt kiváló tápanyag- és ásványi anyag (Ca, Mg, K) valamint C, B, A-vitaminforrás, másrészt számos betegség megelőzésében, leküzdésében hasznos. A flavonoid-tartalmának köszönhetően csökkenti a szívinfarktus kialakulásának veszélyét.

Vörös áfonya nőgyógyászati problémákra

Vörös áfonya nőgyógyászati problémákra

A vörös áfonya olyan anyagot tartalmaz, amely képes meggátolni az E. coli baktérium megtelepedését a hólyag falán, illetve a húgycsövön. Ezenkívül gazdag forrása antioxidáns hatású bioaktív anyagoknak, amelyek hatástalanítják a szabad gyököket, így hozzájárulnak a szervezetben a fertőzések és a gyulladásos folyamatok korlátozásához.

Tuti menü